Lån vid svag kreditvärdighet

När du ansöker om ett lån kommer alltid en långivare kolla hur bra din kreditvärdighet är för att långivaren ska säkerställa att du kan betala tillbaka lånet inom den avtalade löptiden. Om du har en låg kreditvärdighet så kan det idag vara svårt att bli beviljad ett lån eller att du kanske inte får låna den summan som du vill låna.

När långivare tar en kreditupplysning på dig kollar man flera hundratals parametrar, allt från inkomst och skulder till bostadssituation och tidigare förfrågningar. Allt detta ligger till grund till det kreditbetyg som skickas till långivaren från kreditupplysningsbolaget. Vid lägre kreditvärdighet är det bättre att främst ansöka om ett lån med en medsökande där ni har ett delat betalningsansvar och därmed inte lika stor risk för långivaren. Vid större lån bör man även kolla vad för betyg man har hos UC och vad man kan göra för att sänka sin UC-Score till en nivå som är bra för din privatekonomi.

Jämför lån hos Sambla

Kreditvärdighet hos UC

Hos UC har man ett scoringintervall mellan 0.1% – 100% som visar på sannolikheten att du kommer få en betalningsanmärkning. Idag använder sig de flesta banker och kreditinstitut sig av denna scorinmodell när dem tar beslut om du får låna och i så fall hur mycket.

KreditbetygUC-Score
Utmärkt0.1%
Mycket bra0.2% – 0.9%
Bra1.0% – 4.0%
Mindre bra4.1% – 25.0%
Svag25.1% – 100%

När banken säger nej

Om du har för låg kreditvärdighet så kan du vända dig till långivaren Tando som är en långivare som erbjuder borgenslån. Tando kollar inte på din kredithistorik utan fokuserar mer på din borgensman att hen har en stabil inkomst och god ekonomi. Vid betalningsproblem så kommer man kräva din borgensman på återbetalningar om inte du kan fullfölja avbetalningsplanen.

Tando
Belopp10 000 – 100 000 kr
Löptid36 – 72 månader
Ränta25.77%
Effektiv ränta29%
Uppläggningsavgift0 kr
Aviseringsavgift0 kr

För att kunna låna hos Tando måste din borgensman vara minst 21 år gammal, inte ha några betalningsanmärkningar och ej ha skuldsaldo hos Kronofogden. En kreditupplysning kommer ske hos Creditsafe.