Borgensman eller medsökande

När du ansöker om lån har du olika alternativ om du vill dela ditt betalningsansvar till långivare. Vi går igenom vad som gäller vid ett lån med borgensman vs. lån med medsökande.

Borgensman

Vid borgenslån och borgensman brukar man enligt låneavtalet fastställa en proprieborgen där skulden kommer räknas som borgensmannen egna om låntagaren inte kan fullfölja avbetalningsplanen. Med denna typen av borgen kan långivaren vända sig direkt till borgensmannen och kräva in skulden.

Om skulden fortfarande kan drivas in så skickas ärendet till en inkasso där både låntagare och borgensman riskerar att drabbas av diverse inkassokostnader och eventuellt betalningsanmärkningar om ärendet drivs vidare till Kronofogden som fastställer skulden.

Medsökande

Att ha en medsökande på lånet är idag vanligt då man ansöker om större privatlån. Förutom att det är lättare att få ansökan beviljad så är chansen större att man får en lägre ränta på lånet då ni har ett delat betalningsansvar. Den som

Jämfört med borgenslån så är det likadant här att ni har ett delat betalningsansvar och den medsökande måste betala av skulden om den huvudsökande får ekonomiska problem.