Lån med Creditsafe

Vid ansökan om ett lån måste långivare idag ta en kreditupplysning på låntagaren för att säkerställa att man har en god kreditvärdighet och att sannolikheten att man kan betala tillbaka lånet till långivaren är hög. Detta måste göras enligt svensk lag och för att kunna bedriva verksamhet med konsumentkrediter.

Idag kan långivarna samarbeta med flera kreditupplysningsbolag och de vanligaste är UC, Creditsafe och Bisnode. Alla kreditupplysningsbolag har olika scoringmodeller som de använder sig av och uträkningen bygger på flera parametrar t.ex. inkomst, skulder etc. när man räknar fram ett kreditbetyg som brukar visa sannolikheten att man får en betalningsanmärkning.

Det som låntagare försöker undvika, när det gäller mindre lån, är att gå via en långivare som tar en UC eller Bisnode kreditupplysning på dig. Dessa förfrågningar, som sker vid ansökan, kommer tynga ner ditt kreditbetyg som du hos respektive kreditupplysningsbolag och kan ställa till det när du ansöker om ett större privatlån eller bolån. Först efter 12 månader försvinner denna från din upplysning.

Creditsafe skiljer sig här jämfört med övriga kreditupplysningar då endast den långivare som begär en kreditupplysning kan se den. Du kan ha så många förfrågningar som helst via Creditsafe utan att det påverkar ditt kreditbetyg. Detta är den största anledningen till att folk idag letar just efter ett lån med Creditsafe för att säkerställa att man får ett lån men också att skulden ej rapporteras in till UC eller sänker ens betyg hos UC.

Kreditupplysning Förfrågningar
Creditsafe Påverkar ej ditt kreditbetyg
Bisnode Ditt kreditbetyg påverkas hos Bisnode
UC Ditt kreditbetyg påverkas hos UC

Kreditbetyg 1 – 100

Creditsafe använder sig av en kreditmodell där man ger dig ett betyg mellan 1 och 100. 100 är högsta betyg du kan få och visar på en väldigt bra kreditvärdighet. Läs mer om Creditsafe och långivare du kan vända dig till.

Scoring
70 – 100 Mycket hög betalningsförmåga
40 – 69 Hög betalningsförmåga
20 – 39 Medium betalningsförmåga
1 – 19 Låg betalningsförmåga